Anasayfa » Miras Hukuku » Miras Avukatı

Miras Avukatı

Miras avukatı, miras hukuku alanında faaliyet gösteren, vasiyetnamenin hazırlanmasından başlayarak mirasın paylaştırılmasına kadar olan süreci yöneten ve bu süreçten kaynaklanan davaları takip eden avukatların halk arasındaki adıdır.

Bu avukatlar, mirasın paylaşım aşamalarının başından sonuna kadar müvekkilinin haklarını korurlar. Ortaya çıkabilecek hukuki uyuşmazlıkların hızlı ve etkin çözümü için müvekkillerinin destekçisidirler.

Miras bırakanın (muris) ölümünden önce ve sonra hukuki danışmanlık hizmeti sunmak ve işlemlerin hukuki bir aksaklık yaşanmaksızın gerçekleşmesini sağlamak miras avukatının görevidir.

Bu sebeple insanlar, hak kaybı yaşamamak için miras avukatı arıyorum sorusunu yönelterek en iyi avukat tavsiyesi almak isterler.

Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda en iyi miras avukatı, hukuki çerçevede en hızlı çözümü sunan avukattır.

İstanbul Miras Avukatı

Nüfus, gayrimenkul ve malvarlığı yoğunluğu sebebiyle İstanbul miras avukatı arayışı en yüksek olan şehrimizdir.

Malvarlıkları İstanbul’da bulunan muris, İstanbul merkezli bir hukuk bürosundan destek almak istemektedir.

Aynı şekilde doğması muhtemel hukuki uyuşmazlıklarda İstanbul mahkemeleri görevli olacağından mirasçılar da İstanbul’da hizmet veren avukat ararlar.

Gerçekten de bu durumlarda, en iyi miras avukatı İstanbul merkezli faaliyet gösteren avukat olacaktır.

Bu süreçte yürütülmesi gereken çeşitli idari işlemler de söz konusu olduğundan avukatın faaliyet bölgesi önemlidir.

İstanbul merkezli faaliyet gösteren hukuk büromuz diğer illerdeki çözüm ortaklarıyla birlikte bu alanda avukatlık hizmeti sunmaktadır.

Miras Avukatının Ücreti

Bu alanda, avukatlık faaliyeti ile birlikte hukuki danışmanlık hizmeti de söz konusudur. Nitekim bir dava söz konusu olabileceği gibi, hukuki işlemler hakkında danışma ihtiyacı da doğabilir. Miras avukatı ücreti de sunulan hizmete göre değişiklik gösterecektir.

Nitekim bazı durumlarda vasiyetname veya miras sözleşmesi hazırlamaya yönelik bir hukuki danışmanlık yeterli olmaktadır. Bazı durumlarda ise mirasın paylaşımına ilişkin kapsamlı davalar için avukata ihtiyaç duyulabilir.

Avukatlık ücreti, avukatın söz konusu iş için harcayacağı emek ve mesaisi göz önünde bulundurularak belirlenir.

Bu konuda Türkiye Barolar Birliği’nin yayınladığı avukatlık asgari ücret tarifesi mevcuttur. Avukatlar bu tutarların üzerinde olmak kaydıyla talep ettikleri ücretleri kendileri belirler.

2022 yılında, bu tarifeye göre büroda sözlü danışma ücreti bir saat için minimum 675 TL’dir. Ortaklığın giderilmesi ve taksim davaları için ise miras avukatı ücreti minimum 4255 TL’dir.

Tarifeye göre avukatlık ücreti belirlenirken davaların hangi mahkemede görüldüğü de önemlidir. Zira görevli mahkemeye göre ücretler değişecektir.

Bu sebeple, belirttiğimiz ücretler resmi tarifede yer alan minimum değerler olup işin niteliğine göre asıl ücret avukat tarafından belirlenir.

Bir miras avukatının ücreti;

  • Hizmetin türüne,
  • Üzerinde çalışacağı zamana,
  • Görevli mahkemeye,
  • Sürecin hangi aşamada olduğuna

dikkat ederek belirlediğini söyleyebiliriz.

Bu hususlar işin niteliğine göre değiştiğinden net bilgi almak için avukatla iletişime geçmek faydalı olacaktır.

Miras Avukatına Danışma

Miras avukatı ücreti, miras avukatı danışma
Miras avukatı, müvekkillerinin hak kaybına uğramasını engeller.

Murisin ölümünden önce miras avukatı danışma hizmeti vermektedir. Bu hizmet ise genellikle

  • Vasiyetname,
  • Miras sözleşmesi
  • Ölünceye kadar bakma sözleşmesi

hazırlanmasını kapsar.

Uygulamada kimi zaman murislerin bir avukatın hukuki desteğini almadan vasiyetname hazırladığına şahit oluruz. Ancak bu vasiyetnameler çoğu zaman şekil kurallarına uymadığı için geçersiz olur. Saklı payların ihlali durumunda ise vasiyetnamenin sonradan iptali gündeme gelir.

Diğer yandan murisin, mirasını paylaştırmak için vasiyetname hazırlamak yerine miras sözleşmesi yapması da mümkündür. Bu sözleşme, muris ile mirasçılar arasında imzalanan ve mirasın paylaşımı hakkında hükümler içeren sözleşme türüdür.

Belirtmek gerekir ki, miras sözleşmesi de tıpkı vasiyetname gibi birtakım şekil kurallarına tabidir. Bu şekil kurallarına uyulmaması halinde geçersiz olacaktır.

Bir diğer durum da murisin bakıma muhtaç olması halidir. Murisin, hastalığında kendisine bakan mirasçılarına bazı malvarlığı değerlerini devrederek onları ödüllendirme yoluna gitmesi de mümkündür.

Bu durumda ise ölünceye kadar bakma sözleşmesi hazırlamak gerekir. Yine bu sözleşmenin de belirli hukuki şartları bulunmaktadır. Ölünceye kadar bakma sözleşmesi neticesinde elde edilen kazanımların sonradan iptal edilmemesi adına sözleşme hazırlığı aşamasında avukat desteği alınması önemlidir.

Tüm bu sözleşmelerin hazırlanması ve süreç hakkında bilgi verilmesi konularında miras avukatı danışma hizmeti sunar.

Miras Avukatı Ne İş Yapar?

Miras avukatının yaptığı işleri danışmanlık faaliyetleri, idari işlemlerin takibi ve dava takibi olarak sınıflandırabiliriz.

Murisin ölümünden önce çeşitli sözleşmelerin hazırlanması konusunda danışmanlık hizmeti veren miras avukatı, murisin ölümünden sonra ise bu hizmete ek olarak dava takibi hizmeti de sunar.

Murisin ölümü ile birlikte, malvarlığı değerleri tüm hak ve borçlarıyla birlikte terekeyi oluşturur.

Mirasçıların miras paylarını alabilmeleri için öncelikle mirasçı olduklarını ispat etmeleri gerekmektedir. Mirasçılığın ispatı için ise mirasçılık belgesi almak gerekir.

Bu aşamadan sonra muristen geriye kalan malların neler olduğunun tespitinin gerekmesi halinde terekenin tespiti davası gündeme gelir. Bu dava neticesinde murisin bıraktığı mal varlıkları ve borçları hakkında kesin kanaate ulaşmak mümkün olur.

Murisin borçlarının bıraktığı mal varlığını aşması durumu başta olmak üzere bazı hallerde reddi mirastan bahsederiz. Reddi miras yapıldığında, mirasçılık reddedilerek murisin borçlarından da kurtulmak mümkündür.

Mirasın, mirasçılar arasında paylaştırılması süreci ise şayet mirasçılar arasında anlaşma mevcut ise miras taksim sözleşmesi ile gerçekleşir. Mirasçılar arasındaki anlaşma, bu sözleşme ile detaylarıyla hüküm altına alınır.

Anlaşmanın mümkün olmadığı durumlarda ise ortaklığın giderilmesi davası (izale-i şüyu) davası söz konusu olur.

Mirasçılardan biri veya bir kısmı haklarının ihlal edildiğini düşünüyorsa tenkis davası gündeme gelecektir.

Mirastan mal kaçırma söz konusu ise bu kez de muris muvazaasına dayalı tapu iptal ve tescil davası açmak gerekir.

Miras avukatı, tüm bu davaların takibini yapar. Bunun yanı sıra, mirasın intikali ve paylaşımı sürecinde gerekli olan idari işlemleri müvekkili adına gerçekleştirir.

Oldukça geniş kapsamlı olan bu alanda sorunların tespiti ve zarara uğramadan çözümü için miras avukatından destek almak son derece önemlidir.

Miras Avukatı İletişim

Tüm mal varlıkları ve borçlar üzerinde büyük etkilere sahip olan bu hukuki durumlar sebebiyle insanlar miras avukatıyla iletişim kurmak istemektedirler.

Hukuk büromuz, İstanbul merkezli miras avukatı hizmeti sunmaktadır. Bu kapsamda miras paylaşımına ilişkin olarak,

  • Vasiyetname ve ilgili sözleşmeleri hazırlamak,
  • İntikal ve paylaşım için gerekli idari işlemlerin takip etmek,
  • Gerekli davaları açmak ve takip etmek,
  • Süreç boyunca etkin hukuki danışmanlık hizmeti vermek

yerine getirdiğimiz başlıca görevlerdendir. Müvekkillerimizin hak kaybına uğramasını engellemek ise temel prensibimizdir.

En iyi miras avukatı, miras avukatı İstanbul

Miras Avukatına Danışın

Yorum yapın

Call Now Button