Miras Hukuku

Miras Hukuku Nedir?
Miras hukuku, miras bırakanın arzusu ile mirasçıların hakları arasındaki çatışmada ortak faydayı sağlamaya yönelik bir hukuk dalıdır. Murisin (miras bırakan), miras paylaşımı konusunda birtakım müdahalelerde bulunma hakkı vardır. Öte yandan mirasçılar da saklı paylarına aykırı müdahaleleri önleme ve mal kaçırmaya yönelik işlemleri iptal ettirme hakkına sahiptir.
Miras bırakanın (muris), mal varlığını paylaştırmak üzere:
- Vasiyetname hazırlama
- Miras sözleşmesi akdetme
imkanları bulunmaktadır. Bu işlemlerin kanuni şartları mevcuttur. Halk arasındaki yaygın inancın aksine, istisnai durumlar dışında yazılı olmayan vasiyetnameler geçerli değildir. Vasiyetnameyi birtakım kurallara uyarak yazılı şekilde veya noterde düzenleme şeklinde yapmak gerekir. Oldukça hassas olan bu miras işlemlerinde avukat desteği almak büyük zararların doğmasını engelleyecektir.
Keza miras bırakanın, kendisine bakan mirasçılarına birtakım mal varlığını devretmesi de imkan dahilindedir. Bu işlem için ise ölünceye kadar bakma sözleşmesi yapılmalıdır.
Ayrıca murisin sağ iken de birtakım mirasçılarını mirasçılıktan çıkarmak istediği durumlarla da karşılaşmaktayız. Bunu belli koşullarda tek taraflı yapmak mümkün olduğu gibi mirastan feragat sözleşmesi şeklinde karşılıklı yapmak da mümkündür.
Murisin ölümünden sonra, mal varlığı değerleri borçlarıyla birlikte mirasçılarına geçer. Bu durumda mirasçıların borçlar ile birlikte mirası reddetme (reddi miras yapma) hakları da mevcuttur. Reddi miras ise murisin ölümünden itibaren üç ay içerisinde yapılmalıdır.
Mirasın nasıl bölüştürüleceği konusunda mirasçılar kendi aralarında miras taksim sözleşmesi yapabilirler. Bir anlaşma olmaması halinde dava yoluyla da bu malların bölüştürülmesi mümkündür. Bunun için öncelikle kişinin mirasçı olduğuna dair mirasçılık belgesi (veraset ilamı) almak gereklidir. Ardından murisin malvarlıklarının tespiti için terekenin tespiti davası açılır. Mal varlığı tespit edildikten sonra ise ortaklığın giderilmesi (izalei şuyu) davası ve tenkis davası açarak miras paylaşımı gerçekleşir.
Muris mirastan mal kaçırma yoluna da gitmiş olabilir. Bu durumda ise muris muvazaasına dayalı tapu iptal ve tescil davası ile miras bırakanın mirastan mal kaçırmak amacıyla yaptığı taşınmaz devirlerini iptal ettirmek mümkündür. Tüm bu süreçlerde uzman bir miras avukatı ile birlikte çalışmak hak kayıplarını önlemek açısından önemlidir.
Miras Avukatı
Miras hukuku alanında faaliyet yürüten, vasiyetin hazırlanmasından mirasın paylaşılmasına kadar olan süreci yöneten avukatlar toplumda miras avukatı olarak adlandırılır. Hukuk büromuz, profesyonel ekibiyle miras sürecinin başından sonuna kadar müvekkillerine avukat desteği sunmaktadır. Miras hukuku alanında en çok ihtiyaç duyulan konularda yayımladığımız makaleler ise aşağıda yer almaktadır.