İcra Hukuku

İcra Hukuku Nedir?
İcra Hukuku, bir borç ilişkisinde alacaklı tarafın devletin cebri icra organları vasıtasıyla alacağını tahsil etmesini düzenleyen hukuk dalıdır. Söz konusu alacak genellikle bir sözleşmeden, senetten, ipotekten veya bir mahkeme kararından kaynaklanır. Alacağın dayanağına göre icra takibinin türü ve alacağın tahsili usulü de farklılık gösterir. Yine kiralanan taşınmazın tahliyesi ve mahkemece verilen yıkım kararlarının icrası da icra daireleri aracılığıyla gerçekleşir.
İcra hukukunun temel işleyiş mekanizması olan icra takibi, takip talebi ile birlikte başlar. Ardından icra dairesi, takip talebi doğrultusunda ödeme emrini düzenler ve borçluya tebliğ eder. Ödeme emrinin tebliğinden sonra borçlunun itiraz etmesi yahut borcu ödemesi için yedi günlük süresi vardır. Kambiyo senetlerine (çek, bono, poliçe) dayalı takiplerde bu süre beş gün itiraz beş gün ödeme süresi olmak üzere on gündür.
İtiraz süreleri kısa olduğundan ödeme emri tebligatını alır almaz bir avukat desteğinden yararlanmanın önemi büyüktür. Zira itiraz süreleri kaçırıldığı takdirde borçlu, malvarlıklarına haciz konulması tehdidi ile karşı karşıya kalacaktır.
Borçlunun süresi içerisinde itiraz etmesi halinde takip durur. Bu durumda, alacaklının icra takibine devam edebilmesi için itirazın kaldırılması yoluna gitmesi veya itirazın iptali davası açması gerekir. Belirtmek gerekir ki, bu davaların kaybedilmesi halinde aynı alacağa dayanarak tekrar icra takibi başlatılamayacaktır. Bunun yanı sıra, alacaklı, borcun yüzde yirmisi oranında kötü niyet tazminatı da ödemek zorunda kalacaktır. Bu sebeple, hukuki süreç titizlikle yürütülmelidir.
İtiraz süresini kaçıran borçlu ise dava açarak borçlu olmadığını tespit ettirme hakkına sahiptir. Bu davaya menfi tespit davası denir.
İcra sürecinde tahsilat, hacizli malların ihale usulüyle satışı sonucunda değerleri paraya çevrilerek de gerçekleşebilir. Bu satış aşamasına ilişkin olarak ise kıymet takdiri raporuna itiraz, sıra cetveline itiraz ve ihalenin feshi davaları en çok karşılaştığımız davalardandır.
İcra Hukuku Avukatı
Çalışmalarını icra takipleri, borç tahsilatı ve icra davaları alanında yoğunlaştıran avukatlar toplumda icra hukuku avukatı olarak tanımlanırlar. İcra süreci, kuralları fazla olan ve mevzuatın yanında yargı kararlarıyla da şekillenmiş bir alandır. Bu sebeple bu alana hakim bir avukatla çalışmak mal varlıklarınızı güvence altına alacaktır.
İcra hukuku alanında avukat desteği almak son derece önemlidir. Hukuk büromuz, icra süreci boyunca her aşamada etkin avukatlık hizmeti sunarak borç tahsilatı üzerine çalışmaktadır. Aynı zamanda icra hukuku alanında makaleler yayımlayarak toplumu hakları konusunda bilgilendirmektedir. Bu hukuk dalının en çok merak edilen konuları hakkında yayımladığımız makaleler aşağıda yer almaktadır: